Educational Research & Innovation
De weg naar eigenaarschap

De weg naar eigenaarschap

Onderweg genieten is een gevleugelde uitspraak als het gaat om een bepaald doel te bereiken.

Over het algemeen genieten we het meest als we bijdragen aan het succes van anderen. Als docent genieten we van het succes van onze leerlingen. Als we ons daarbij realiseren dat de weg naar succes geplaveid wordt door kleine succesjes, wordt daarmee duidelijk dat zicht op het proces belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat.

Maatwerk

Formatief evalueren is gericht op dat proces, dus op de verbinding tussen docent en leerling. Het is een werkwijze die erop is gericht om te bepalen waar een leerling staat, waarheen hij gaat en wat nodig is om hem/haar een stap vooruit te helpen. In relatie tot eigenaarschap is het goed om te weten dat er twee vormen van eigenaarschap zijn, aangeleerde en authentieke eigenaarschap. Aangeleerd eigenaarschap betekent dat een leerling leert voor het cijfer, voor de docent die hij/zij aardig vindt of om straf te vermijden. Authentiek eigenaarschap betekent dat een leerling leert omdat hij/zij daar plezier in heeft en dus het nut ervan inziet. Om authentiek eigenaarschap bij de leerling te ontwikkelen, is de inbreng van de docent van doorslaggevend belang. Door een goed gebruik te maken van formatieve evaluatie en de tools die daarbij horen, zal dat proces prettiger verlopen. Klik hier voor meer informatie over wat je als docent kunt doen om eigenaarschap te stimuleren.

Theoretische achtergrond

De theoretische achtergrond over het stimuleren van eigenaarschap vind je hieronder. Let op: op deze tekst berust copyright. Je mag de tekst dus niet kopiëren voor eigen gebruik. Klik op ‘fullscreen’ en het vergrootglas om de tekst uit te vergroten.

 

Hulpmiddelen

Via onderstaande links vind je materialen die bijdragen aan het ontwikkelen van eigenaarschap bij leerlingen met behulp van een formatieve aanpak. Ook links naar handige tools zijn opgenomen. Je bent vrij om deze materialen naar eigen inzicht te gebruiken. Ik zou het wel leuk vinden om een reactie te krijgen. Als je zelf lesmaterialen hebt om te delen, kun je ze mailen naar info@anjaschoots.nl. Deze worden dan aan deze site toegevoegd.